Mobil Tandlæge

Typer af tandmisfarvninger

Picture
Der er to hovedtyper af tandmisfarvninger:
 • Exogene (ydre) misfarvninger er de overfladiske. Eksogene misfarvninger, som er den mest almindelige årsag til misfarvede tænder, betyder at farvestofferne kommer udefra dvs., misfarvninger forårsaget af emner såsom: kaffe, te, cola, rødvin, rygning osv.  Ydre misfarvninger kan ofte fjernes ved daglig tandbørstning, og ved profylakserensning. Nogle misfarvninger er mere stædige og derved sværere at fjerne end andre, fordi der ikke er blevet gjort noget ved dem tidligt nok, og de sidder dybere i emaljen.
• Endogene (indre) misfarvninger er mere besværlige at fjerne, fordi de er opstået inden i tandens kerne.
Ved endogene misfarvninger forstås, at årsagen til misfarvningen kommer indefra (tanden). Det kan eksempelvis være pga. fejl i tanddannelsen, indtagelse af Tetracyklin (antibiotika), under tanddannelsen, inaktive cariesangreb osv. Desuden er der nogle arvelige faktorer, der forårsager, at nogle mennesker er udstyrede med gulere tænder end andre, og som de fleste er bekendt med, bliver tænderne altid mere gule med alderen.

Dine egne blegeskinner

Picture
En fordel ved at købe sin hjemmeblegning hos tandlægen er, at man får lavet blegeskinner, der passer til ens egne tænder. Derved bliver resultatet mere jævnt, og man undgår at få blegemiddel på tandkød og læber, hvilket kan give bivirkninger.


Blegegel

Picture
Vi bruger Illumine Home 10% eller 15%. Det blegemiddel, der anvendes i de fleste hjemmeblegninger, har det kemiske navn carbamid peroxid. Midlerne fås i forskellige koncentrationer, hvor 10%, 16%, 22% og 35% er de mest almindelige. Carbamid peroxid udskiller en mindre koncentration af det aktive stof brintoverilte. Jo højere procent-værdi, jo stærkere er blegemidlet. En koncentration på 10% carbamid peroxid udskiller ca. 3% brintoverilte.


Brug af din nye skinner

Picture
Der påføres en mængde blegegel sv.t. et tændstikshoved på de forreste 8-10 tænders (afhængigt af hvor meget man viser ved smil) forflade inden i skinnen. Skinnen sættes på tænderne og evt. overskydende gel aftørres fra ydersiden. Skinnen bruges ca. 2 timer dagligt i en periode på 10-14 dage afhængigt af hvlket resultat man får og ønsker.

Picture
Picture

Bivirkninger

Blegningsformlen påvirker emaljen lige så meget som indtagelse af et glas appelsinjuice.
Bivirkningerne ved den brugte type blegning er få og meget mindre udtalte end ved klinikblegning, hvor koncentrationen af blegegelen er højere. Disse kan være forbigående øget sensitivitet i tænderne og irritation af tandkødet pga. kontakt med blegegelen, som begge forsvinder hurtigt efter endt behandling.

Særlige forholdsregler

  • Man skal have været til tandlægeeftersyn inden for de seneste 6 måneder.
  • Personer under 18 år er uegnede til tandblegning, da unge tænder kan blive meget følsomme af blegningen. Personer med tandkødssygdomme, slidt emalje, ubehandlede huller eller meget blottede tandhalse er også dårlige kandidater til tandblegning
  • Man skal være opmærksom på, at kroner, broer og plastfyldninger, som hovedregel ikke bliver bleget i samme grad som tænderne.
  • Har du en forestående behandling, hvor du skal have lavet en krone, bro, plastfyldning eller lignende og ønsker en tandblegning, anbefaler vi, at blege tænderne inden man får lavet den pågældende tandrestaurering. På denne måde vil plastfyldningen, kronen eller broen matche din nye og lysere tandfarve.
  • Vi anbefaler at afholde sig fra farvestoffer af enhver art i minimum 1-2 uger efter en tandblegning, for at opnå et optimalt varende behandlingsresultat. Dette inkluderer ligeledes rygning.

Behandlingens varighed

Alt efter det anvendte produkt og antallet af påføringer med blegemidlet, vil resultatet typisk holde ½ - 1½ år.
Hvornår det er tid til at få en ny tandblegning, afhænger af indtaget af misfarvende mad og drikke samt patientens egne krav til udseendet.
Hvor lang tid en tandblegning "holder" kan ikke siges præcist, da resultatet vil forringes gradvist over tid. En rettesnor er 1 - 2 år alt efter behov og forbrug af kaffe, te, rygning, mv.